Navigácia

  • Darujte nám 2% z dane

    Darujte nám 2% z dane

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    aj v tomto šk. roku môžete darovať 2% z dane OZ Detský svet. Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole. Z Vašich príspevkov sme v minulosti zakúpili preliezku do MŠ a ŠKD, hojdačku do ŠKD, dopravné ihrisko do MŠ, stolnotenisové stoly do ZŠ.

    Bližšie informácie:   https://zschynorany.edupage.org/percenta2/

  • Zápis detí do MŠ

    Zápis detí do MŠ

    Vážení rodičia,

    prijímanie „Žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie“ k školskému roku 2024/2025 sa uskutoční v kancelárii pani zástupkyne riaditeľa školy, budova materskej školy v mesiaci máj 2024.

    Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy upravuje § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 541/2021 Z.z. o materskej škole v znení neskorších predpisov.

    Tlačivo Žiadosti o prijatie si môžete stiahnuť z web. sídla školy www.zschynorany.edupage.org

    Upozorňujeme rodičov, ktorých dieťa do 31. 8. 2024 dovŕši 5 rokov musí nastúpiť na povinné predprimárne vzdelávanie.

    Tlačivo je potrebné vypísať a podpísať obidvomi zákonnými zástupcami. Ak zo závažných dôvodov nie je možné získať podpis druhého zákonného zástupcu na prihláške, je potrebné priniesť písomné vyhlásenie

    Zákonný zástupca spolu s písomnou žiadosťou predkladá aj potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa. Ak má dieťa špeciálnu výchovno-vzdelávaciu potrebu ku žiadosti  doplní  aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

    Vyplnené tlačivo odovzdať osobne spolu s dieťaťom v priestoroch kancelárie zástupkyne pre MŠ, v termínoch:

    03. 5. 2024 od     8:30  do 11:30

                                                                              13. 5. 2024 od     8:30  do 11:30         

                                                                              20. 5. 2024 od    11:00 do 14:00

     

    Zároveň je potrebné vyplniť aj elektronickú prihlášku dostupnú na stránke školy: https://zschynorany.edupage.org/?

    Rozhodnutie o prijatí/neprijatí vydá riaditeľ školy  do 30. júna 2024.

    Kritéria na prijatie dieťaťa do MŠ sú:

    Podmienky prijatia

    Do materskej školy sa prijímajú deti spravidla od 3 do 6 rokov veku v zmysle §59 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský  zákon/ a o zmene  a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Počet prijatých detí závisí od kapacitných možností MŠ. 

    Prednostne sa prijímajú:

    ● deti s rozhodnutím o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania,

    ● deti, ktoré do 31. 8. 2024 dovŕšia piaty rok,

    ● deti s právnom na prijatie, ktoré do 31. 8. 2024 dovŕšia štyri roky veku,

    ● na základe VZN č. 5/2023 sa prednostne na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania prijímajú deti z obce Chynorany

     

    Ostatné podmienky prijímania:

    V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do MŠ Chynorany, po prijatí všetkých detí, pre ktoré je od školského roka 2024/2025 predprimárne vzdelávanie povinné, budú na základe žiadosti zákonného zástupcu/zástupcu zariadenia do naplnenia kapacity materskej školy prednostne prijaté deti:

     

    ● ktoré doposiaľ nie sú prijaté do inej materskej školy,

    ● ktoré majú osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane samostatné ( nemá plienky, cumlík, fľašu, samostatne sa naje lyžicou, napije z pohára, používa WC, umyje si ruky, oblečie si základné časti odevu, obuje sa).

  • Deň Zeme - ŠKD

    Deň Zeme - ŠKD

    Dňa 22. apríla 2024 sme si pripomenuli Deň Zeme, ktorý vznikol, aby sme lepšie pochopili podstatu témy životného prostredia a starostlivosti oň. Už 53 rokov si tak pripomíname, že tento deň je venovaný našej planéte. Cieľom tohto sviatku je uvedomiť si dôležitosť životného prostredia pre nás všetkých a venovať väčšiu pozornosť jeho ochrane. Aj vďaka tomuto dňu učíme naše deti, ako majú k životnému prostrediu pristupovať, že to nie je len o tomto jednom dni, ale o všetkých dňoch, ktoré pred sebou ešte máme a môžeme pomôcť už len tým, že si budeme prírodu vážiť a budeme sa viac zaujímať o jej pomoc a zveľaďovanie. Každým krokom hoci aj malým vieme robiť niečo užitočné. Napríklad v ŠKD sa s deťmi tejto téme venujeme veľmi dôkladne. Tento mesiac sme sa učili zasadiť hrach, cibuľu, jahody. Pravidelne sa staráme o záhradku. Učíme žiakov separovať, nerobiť v prírode neporiadok, vážiť si naše okolie. Ako aktivitu sme si okrem sadenia vybrali aj maľovanie kameňov a rozprávali sme sa o tom, ako môžeme prispieť k ochrane prírody. Za pomoc pri sadení a zakúpení zeminy ďakujeme pánovi Michalíkovi aj ostaným rodičom. 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme - ŠKD.

  • Biologická olympiáda, kat. D - školské kolo

    Biologická olympiáda, kat. D - školské kolo

    V pondelok 25. 03. 2024 sa na našej kole uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády v kategórii D (6. a 7. ročník). Súťaž prebiehala online formou a zúčastnilo sa jej 17 žiakov. Na popredných priečkach sa umiestnili: 

    1. miesto: Alžbeta Flimelová (6.A) 

    2. miesto: Timea Bezáková (7.A)

    3. miesto: Tamara Šatalová (7.A)

    Víťazom, ale aj všetkým zúčastneným gratulujeme. Do okresného kola, ktoré sa uskutoční 25. 04. 2024 postupujú dievčatá na prvých dvoch miestach. Prajeme im veľa úspechov. 

    PaedDr. Jana Zelená 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Biologická olympiáda, kat. D - školské kolo.

  • DEŇ NARCISOV

    DEŇ NARCISOV

    Dňa 18. apríla 2024 sa na našej škole uskutočnila zbierka ku Dňu narcisov.

    Vďaka Vašim príspevkom sme vyzbierali sumu 477€.

    ĎAKUJEME

    Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ NARCISOV.

  • Škola v prírode

    Škola v prírode

    Stará Myjava – 4. ročník

    V jarnom období v školskom roku 2023/2024 sme pre 25 žiakov 4. ročníka zorganizovali týždenný pobyt v škole v prírode. Vybrali sme známe miesto - rekreačné zariadenie Stará Myjava na Záhorí. Každý deň, v termíne od 8. apríla do 12. apríla, mali žiaci pripravené vyučovanie podľa rozvrhu, kreatívne činnosti v školskom klube detí a poobede zas záujmovo-športové  aktivity s veľkými kamarátmi - animátormi. Boli k dispozícií klubové činnosti ako jazdecký klub, lezecká stena, moto klub, športová streľba, výtvarné dielne, tancovanie, turistika po okolí a iné. Počasie sa vydarilo. Strava všetkým chutila.

    Za výborné správanie, čistotu na izbách, hľadanie pokladu či úspech v súťažiach získali všetci pekné diplomy, sladkosti aj vecné ceny. Ďakujeme mnohým rodičom za ich dary pre žiakov. Všetci sa výborne cítili. Vrátili sme sa plní pekných zážitkov a milých spomienok.

    Pedagogický dozor: PaedDr. Jana Mikušová, Mgr. Jana Magdolenová, Mgr. Simona Šlesarová Šupová

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode.

  • Výchovné koncerty

    Výchovné koncerty

         Niet človeka, ktorý by nemal rád hudbu, a to rôzneho druhu a žánru, podľa vlastného vkusu. Aj zborový spev môže predstaviť rozličné piesne a skladby, od stredovekých latinských, cez sakrálne s duchovným obsahom, až po ľudové či populárne. Každý žáner má svoje čaro a prispieva k rozvíjaniu citu pre krásu, zjemňuje a zušľachťuje človeka.

         O tom sa mohli presvedčiť žiaci našej školy, keď sa dňa 5.4. 2024 zúčastnili výchovného koncertu v chynorianskom kostole Nanebovzatia Panny Márie. Spevácky zbor slovenských učiteliek Ozvena pod vedením dirigenta Tomáša Vrškového a vicedirigentky Kataríny Bosákovej predstavil najprv žiakom 1. a potom 2. stupňa niektoré skladby zo svojho repertoáru.

    Boli to vlastne interaktívne hodiny hudobnej výchovy, na ktorých sa žiaci oboznámili napr. s pojmom kánon, hádali názvy piesní, naučili sa názvy speváckych hlasov – soprán, mezzosoprán, alt; spoznali, že sa dá zaspievať aj tri piesne naraz a znie to pekne atď. Spontánne sa zapojili do pohybovej dramatizácie populárnej piesne od skupiny Beatles a v pôsobivom prostredí s výbornou chrámovou akustikou sa dokázali sústredene započúvať aj do tónov, s ktorými sa v bežnom živote nestretávajú ani ich nepočúvajú.

    Dúfame, že tento umelecký spev žiakov zaujal a oslovil. Veď kvalitnej kultúry je v našom živote veľmi málo.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Výchovné koncerty.

  • Návšteva miestnej knižnice - ŠKD

    Návšteva miestnej knižnice - ŠKD

    „Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie.“

    Máme za sebou mesiac marec, v ktorom sme sa venovali knihám a čítaniu rozličných príbehov. V rámci ŠKD sme s deťmi navštívili obecnú knižnicu, kde sme sa za prítomnosti pani Janouškovej dozvedeli zase niečo viac o tom, prečo je dôležité čítanie kníh. Atmosféra knižnice deti zaujala,  vyskúšali si nájsť knihy podľa abecedného zaradenia, prečítali sme si krátke príbehy a následne sme sa spoločne presunuli do ŠKD. Za možnosť navštíviť pekné priestory knižnice by sme sa chceli ešte raz poďakovať pani Janouškovej, ktorá všetky deti vyzvala k čítaniu a kedykoľvek ich rada opäť privíta a pomôže pri výbere.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva miestnej knižnice - ŠKD.

  • 1. miesto v okresnom kole súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

    1. miesto v okresnom kole súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

    Emma Drevennáková z 8. A a Lucia Božiková z 5. B sa zúčastnili okresného kola súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec. Lucka porotu svojím nevšedným výkonom natoľko zaujala, že zo súťaže odchádzala s krásnym 1. miestom. Lucke k veľkému úspechu gratulujeme a prajeme jej, aby sa jej darilo aj v krajskom kole. Obom dievčatám ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album 1. miesto v okresnom kole súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec .

  • Návšteva družstva - MŠ

    Návšteva družstva - MŠ

    Dňa 05. 04. deti z MŠ navštívili Poľnohospodárske družstvo v Chynoranoch. Pracovníci družstva nás zaviedli ku kravičkám a teliatkam. Deťom porozprávali, čím a ako často kravičky kŕmia, ako sa doja, čo sa robí ďalej s mliekom. Ukázali nám aj malé teliatka, ktoré sa v ten deň narodili. Deti si prostredníctvom zážitkového učenia utvrdili poznatky o domácich zvieratách a ich mláďatách, o ktorých sa učia v materskej škole. Návšteva družstva sa deťom veľmi páčila.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva družstva - MŠ.

  • "Z každého rožku trošku." - banánové očká

    "Z každého rožku trošku." - banánové očká

    Kto by nemal rád sladké?  

    Aj naše mlsné jazýčky si dnes na krúžku "Z každého rožku trošku" pripravili a pochutili na výborných bananových očkách. 

    Dobrú chuť. 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album "Z každého rožku trošku." - banánové očká.

  • V okresnom kole recitačnej súťaže Beniakove Chynorany

    V okresnom kole recitačnej súťaže Beniakove Chynorany

    26. 3. 2024 sme v našej škole zorganizovali už 22. ročník okresného kola recitačnej súťaže v prednese poézie a prózy detí a mládež Beniakove Chynorany. V silnej konkurencii sa nestratili ani naše recitátorky a porota ich precítené výkony ocenila - v próze v II. kategórii získala Lucia Božiková z 5. B výborné 1. miesto s postupom do krajského kolav poézii v III. kategórii získala Kristína Bezáková z 8. A  2. miesto a v próze v III. kategórii získala Karolína Maťavková z 9. A  čestné uznanie.

    Ďakujeme všetkým recitátorkám, ktoré nás v okresnom kole reprezentovali, veľká vďaka patrí aj obetavým pedagogičkám, ktoré ich pripravovali. Oceneným žiačkam blahoželáme a víťazke želáme v krajskom kole v Bzinciach pod Javorinou veľa úspechov.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Beniakove Chynorany - okresné kolo.

  • Fyzikálna olympiáda - okresné kolo

    Fyzikálna olympiáda - okresné kolo

    Okresné kolo fyzikálnej olympiády sa konalo 13. 3. 2024 v Partizánskom, na ZŠ Veľká Okružná. Zúčastnili sa ho dve žiačky našej školy. Úspech dosiahla žiačka 8. A triedy, Emma Drevennáková, ktorá sa umiestnila na 2. mieste v kategórii F.

    Žiačku pripravovala pani učiteľka PaedDr. Andrea Chrenková. Srdečne blahoželáme.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Fyzikálna olympiáda - okresné kolo.

  • Biblická olympiáda 2024

    Biblická olympiáda 2024

    Dňa 21. 03. 2024 sa na našej škole po prvýkrát uskutočnilo okresné (dekanátne) kolo biblickej olympiády. Cieľom súťaže je motivovať žiakov k čítaniu a poznávaniu Svätého písma. Súťaže sa zúčastnili 4 základné školy z dekanátu Bošany. Našu školu reprezentovali žiaci Diana Krošláková, Tamara Šatalová a Andrej Košík. Obsadili krásne 2. miesto. Blahoželáme.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblická olympiáda 2024.

  • Chemická olympiáda - okresné kolo

    Chemická olympiáda - okresné kolo

    Okresné kolo chemickej olympiády sa konalo 14. 3. 2024 na Gymnáziu v Partizánskom. Zúčastnila sa ho úspešná riešiteľka školského kola, žiačka 9. B triedy, Paula Maťavková. V okresnom kole získala 3. miesto a postúpila do krajského kola, ktoré sa bude konať 18. 4. 2024. Žiačku pripravovala pani učiteľka PaedDr. Andrea Chrenková. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Chemická olympiáda - okresné kolo.

  • Svetový deň vody - MŠ

    Svetový deň vody - MŠ

    22. marca sme si s deťmi pripomenuli dôležitosť vody nielen rozhovorom, tvorením, ale aj plnením rôznych úloh formou zážitkového učenia. Keďže sa nám blížia veľkonočné sviatky, deti si zasadili veľkonočné žitko a žeruchu, ktorú si každý deň polievali. Zopakovali sme si ako si správne umývať rúčky, aby sme zbytočne neplytvali vodou. Predškoláci sa učili skladať papierové loďky s ktorými si zasúťažili. Nakoniec sme sa občerstvili čistou vodou, ktorá je pre ľudský organizmus najzdravšia.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody - MŠ.

  • Návšteva poľovníkov - MŠ

    Návšteva poľovníkov - MŠ

    Keďže ku dňu 21. 3. pripisujeme prívlastok Medzinárodný deň lesov, našu materskú školu navštívili dvaja poľovníci z poľovníckeho združenia Chynorany. Pán Vöröš a pán Bezák nám predstavili poľovníctvo ako svoju záľubu.  Dozvedeli sme sa veľa nového nielen z oblasti poľovných aktivít, ale i starostlivosti o les a zvieratká v ňom. Tiež nám predviedli zbierku rôznych trofejí. Ako veľkí milovníci prírody si uvedomujeme dôležitosť ich práce a sme radi, že nám svojím odborným výkladom ukázali, že poľovníctvo nie je len o lovení zvierat, ako si mnohí predstavujú, ale že ich záslužná práca je najmä o spoznávaní a ochrane prírody. 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva poľovníkov - MŠ.

  • Prírodoveda v 4.A trochu inak

    Prírodoveda v 4.A trochu inak

    Na hodinách prírodovedy sme sa vybrali po stopách prírodných spoločenstiev. Naučili sme sa, ktoré rastliny a živočíchy vytvárajú prírodné spoločenstvá  a aký je ich význam aj pre človeka. Významnou plodinou spoločenstva polí je aj pšenica.  Z múky zo pšenice sme si pripravili kvások, cesto a na hodine prírodovedy upiekli chlebík, ktorý rozvoniaval po celej škole. Deti si priniesli z domu nátierky a cez prestávku si na ňom pochutnali. Mgr. Jana Magdolenová

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Prírodoveda v 4.A trochu inak.

  • Deti deťom - MŠ

    Deti deťom - MŠ

    Kto by nemal rád rozprávky? A na rozprávky sa vždy tešia aj deti z našej materskej školy. Počas týždňa ,,Z rozprávky do rozprávky“ deti z triedy Slniečok a Včielok zahrali svojim kamarátom divadielka, ktoré nacvičili so svojimi pani učiteľkami. Slniečka sa predviedli s rozprávkou Tri prasiatka. Prasiatka boli naozaj bojazlivé a vlk strašidelný a zúrivý. Predškoláci sa predviedli s rozprávkou o Medovníkovom domčeku, kde Janíčko s Marienkou v lese stretali rôzne zvieratká až došli k domčeku, kde bývala zlá Ježibaba. Ako to dopadlo, to už všetci vieme. Deti predviedli skvelý výkon, svojich úloh sa zhostili na výbornú. Ostatné deti sledovali predstavenie so záujmom a na konci predstavenia hercov  odmenili potleskom a nechýbala ani odmena - sladké medovníčky  priamo od Ježibaby.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deti deťom - MŠ.

  • Plavecký výcvik žiakov ZŠ

    Plavecký výcvik žiakov ZŠ

    Niektorí žiaci 3., 4. a 5. ročníka našej školy absolvovali  od 4. do 8. marca 2024 plavecký výcvik. Konal sa v krytej plavárni v Topoľčanoch. Žiaci boli rozdelení do družstiev, kde sa učili o dýchaní vo vode, splývaní a rôznych technikách plávania.  Starší žiaci si zlepšovali svoje plavecké zručnosti a učili sa správnu techniku plaveckých štýlov. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť žiakov z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach vidieť. Veľmi sa snažili, boli disciplinovaní, ale hlavne mnohí prekonali aj strach z vody. Na konci výcviku každý získal „mokré vysvedčenie“. Na našich žiakov sme veľmi pyšní. 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik žiakov ZŠ.

strana: