Navigácia

  • Chemická olympiáda - okresné kolo

    Chemická olympiáda - okresné kolo

    Okresné kolo chemickej olympiády sa konalo 14. 3. 2024 na Gymnáziu v Partizánskom. Zúčastnila sa ho úspešná riešiteľka školského kola, žiačka 9. B triedy, Paula Maťavková. V okresnom kole získala 3. miesto a postúpila do krajského kola, ktoré sa bude konať 18. 4. 2024. Žiačku pripravovala pani učiteľka PaedDr. Andrea Chrenková. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Chemická olympiáda - okresné kolo.

  • Svetový deň vody - MŠ

    Svetový deň vody - MŠ

    22. marca sme si s deťmi pripomenuli dôležitosť vody nielen rozhovorom, tvorením, ale aj plnením rôznych úloh formou zážitkového učenia. Keďže sa nám blížia veľkonočné sviatky, deti si zasadili veľkonočné žitko a žeruchu, ktorú si každý deň polievali. Zopakovali sme si ako si správne umývať rúčky, aby sme zbytočne neplytvali vodou. Predškoláci sa učili skladať papierové loďky s ktorými si zasúťažili. Nakoniec sme sa občerstvili čistou vodou, ktorá je pre ľudský organizmus najzdravšia.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody - MŠ.

  • Návšteva poľovníkov - MŠ

    Návšteva poľovníkov - MŠ

    Keďže ku dňu 21. 3. pripisujeme prívlastok Medzinárodný deň lesov, našu materskú školu navštívili dvaja poľovníci z poľovníckeho združenia Chynorany. Pán Vöröš a pán Bezák nám predstavili poľovníctvo ako svoju záľubu.  Dozvedeli sme sa veľa nového nielen z oblasti poľovných aktivít, ale i starostlivosti o les a zvieratká v ňom. Tiež nám predviedli zbierku rôznych trofejí. Ako veľkí milovníci prírody si uvedomujeme dôležitosť ich práce a sme radi, že nám svojím odborným výkladom ukázali, že poľovníctvo nie je len o lovení zvierat, ako si mnohí predstavujú, ale že ich záslužná práca je najmä o spoznávaní a ochrane prírody. 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva poľovníkov - MŠ.

  • Prírodoveda v 4.A trochu inak

    Prírodoveda v 4.A trochu inak

    Na hodinách prírodovedy sme sa vybrali po stopách prírodných spoločenstiev. Naučili sme sa, ktoré rastliny a živočíchy vytvárajú prírodné spoločenstvá  a aký je ich význam aj pre človeka. Významnou plodinou spoločenstva polí je aj pšenica.  Z múky zo pšenice sme si pripravili kvások, cesto a na hodine prírodovedy upiekli chlebík, ktorý rozvoniaval po celej škole. Deti si priniesli z domu nátierky a cez prestávku si na ňom pochutnali. Mgr. Jana Magdolenová

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Prírodoveda v 4.A trochu inak.

  • Deti deťom - MŠ

    Deti deťom - MŠ

    Kto by nemal rád rozprávky? A na rozprávky sa vždy tešia aj deti z našej materskej školy. Počas týždňa ,,Z rozprávky do rozprávky“ deti z triedy Slniečok a Včielok zahrali svojim kamarátom divadielka, ktoré nacvičili so svojimi pani učiteľkami. Slniečka sa predviedli s rozprávkou Tri prasiatka. Prasiatka boli naozaj bojazlivé a vlk strašidelný a zúrivý. Predškoláci sa predviedli s rozprávkou o Medovníkovom domčeku, kde Janíčko s Marienkou v lese stretali rôzne zvieratká až došli k domčeku, kde bývala zlá Ježibaba. Ako to dopadlo, to už všetci vieme. Deti predviedli skvelý výkon, svojich úloh sa zhostili na výbornú. Ostatné deti sledovali predstavenie so záujmom a na konci predstavenia hercov  odmenili potleskom a nechýbala ani odmena - sladké medovníčky  priamo od Ježibaby.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deti deťom - MŠ.

  • Plavecký výcvik žiakov ZŠ

    Plavecký výcvik žiakov ZŠ

    Niektorí žiaci 3., 4. a 5. ročníka našej školy absolvovali  od 4. do 8. marca 2024 plavecký výcvik. Konal sa v krytej plavárni v Topoľčanoch. Žiaci boli rozdelení do družstiev, kde sa učili o dýchaní vo vode, splývaní a rôznych technikách plávania.  Starší žiaci si zlepšovali svoje plavecké zručnosti a učili sa správnu techniku plaveckých štýlov. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť žiakov z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach vidieť. Veľmi sa snažili, boli disciplinovaní, ale hlavne mnohí prekonali aj strach z vody. Na konci výcviku každý získal „mokré vysvedčenie“. Na našich žiakov sme veľmi pyšní. 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik žiakov ZŠ.

  • Literárno-zábavné popoludnie s knihou

    Literárno-zábavné popoludnie s knihou

    Marec je mesiacom knihy, preto sme sa rozhodli, že si v piatok 15. marca spestríme popoludnie interaktívnymi hrami s literatúrou. Všetci piataci, šiestaci a siedmaci našej školy boli pozvaní na stretnutie s Odvážnym bojkom. Sami museli byť odvážni, lebo na nich čakali dobrodružstvá z obľúbenej knihy o chlapcovi Greggovi a jeho priateľovi Rowleym. V úvode nás „navštívil“ spisovateľ Jeff Kinney (inak animátor Roland), ktorý deťom porozprával o sebe a svojich knihách a poprial im veselé zážitky! A zábava sa mohla začať! Deti sa rozdelili do štyroch tímov a tie sa postupne vystriedali na štyroch rôznych stanovištiach. Prvé bolo v telocvični, kde na ne čakala prekážková syrová dráha, po ktorej vykročil jeden z tímu so zaviazanými  očami, kým ostatní ho mali správne viesť – ale len po anglicky! Inou úlohou v telocvični bola skúška odolnosti vo visení na kruhoch pri šteklení, kde sa aj lámali rekordy J. Na ďalšom stanovišti si deti vyskúšali súťažiť vo vedomostiach o autorovi J. Kinneym a jeho knihách pre deti v troch kvízoch obľúbenej aplikácie Kahoot, pri ktorých deti využijú svoj mobil. Na treťom stanovišti čakali na deti úlohy znázorniť danú vec, zviera, činnosť alebo vlastnosť pomocou pantomímy. Posledné stanovište ponúkalo možnosť vytvoriť si v známej aplikácii na internete portrét svojej rodiny podľa kresieb rodiny Odvážneho bojka, ktoré vytvoril Jeff Kinney. Deti sa mohli naučiť kresliť štýlom, ktorým si J. Kinney ilustruje svoje knihy a vytvoriť návrh novej titulnej strany ďalšej knihy tohto obľúbeného autora. Záver patril vyhodnoteniu súťaže a vyhlásenia víťazov. Tešíme sa, že naši žiaci nielen čítajú, ale chcú sa o známych knihách dozvedieť viac, možno práve formou interaktívnych hier so svojimi pedagógmi a animátormi.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Literárno-zábavné popoludnie s knihou.

  • MŠ - Návšteva obecnej knižnice

    MŠ - Návšteva obecnej knižnice

    V rámci témy Marec- mesiac knihy sme s deťmi  navštívili obecnú knižnicu v Chynoranoch. Privítala nás milá pani  knihovníčka, ktorá nám priblížila rozdiel medzi knižnicou a kníhkupectvom, prečo sú knižnice dôležité a ako treba s knihami zaobchádzať. Oboznámila nás s preukazmi, ktoré potrebujeme, ak si chceme knihu požičať. Deti si  prezerali knihy podľa vlastného výberu a po návrate si v materskej škole vyrobili krásne záložky. Knihy majú nezastupiteľné miesto vo svete fantázie detí. Neberme im túto možnosť snívania a snažme sa nielen v materskej škole , ale i doma  využívať voľný čas na stretnutie s knihou.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album MŠ - Návšteva obecnej knižnice.

  • Športová streľba — krajské kolo

    Športová streľba — krajské kolo

    19. 03. 2024 sa v Domaniži konalo krajské kolo v športovej streľbe zo vzduchovej zbrane. Naše družstvo starších žiakov pod vedením trénera p. F. Szabu reprezentovali M. Paninár, F. Michalides a J. Vörös. Chlapci si celkovo ako družstvo starších žiakov vybojovali 3. miesto s nástrelom 710 bodov. Najúspešnejším strelcom bol M. Paninár s nátrelom 268 bodov, čo mu stačilo na získanie 2. miesta medzi jednotlivcami — starší žiaci. Umiestnenie M. Paninárovi zaručuje postup na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční 12. 04. 2024 v Detve. Prajeme veľa úspechov v ďalších kolách.  

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Športová streľba — krajské kolo.

  • Riaditeľské voľno pre žiakov 7. a 8. ročníka ZŠ

    Riaditeľské voľno pre žiakov 7. a 8. ročníka ZŠ

    V zmysle § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov informujeme žiakov a rodičov, že dňa 20. 03. 2024 bude žiakom 7. a  8. ročníka udelené riaditeľské voľno z dôvodu organizačného zabezpečenia Testovania deviatakov T – 9. Žiaci sú odhlásení zo stravy. 

  • Tvorba plagátov – 2. stupeň ZŠ

    Tvorba plagátov – 2. stupeň ZŠ

    Žiaci 5. A a 5. B triedy mali na domácu úlohu zo slovenského jazyka pripraviť plagáty na rôzne podujatia (cirkus, karneval, recitačná súťaž). Deti sa zhodli na tom, že aktivita bola zábavná a nechýbala ani radosť. Najkrajšie plagáty sa stali súčasťou nástenky, ktorú si môžu pozrieť všetci žiaci našej školy na 2. stupni.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorba plagátov – 2. stupeň ZŠ.

  • Plavecký výcvik predškolákov

    Plavecký výcvik predškolákov

    Plávanie patrí medzi športové činnosti, ktoré významne ovplyvňujú vývin detí. Pre deti predškolského veku sa plavecký výcvik uskutočnil v krytej plavárni v Topoľčanoch, kde sa im päť dní venovali tréneri plávania. Hlavnou náplňou plaveckého výcviku bolo oboznámenie detí s vodou, plaveckou technikou a prekonávanie strachu z vody. Počas plaveckého výcviku boli deti neustále vo vode, kde sa rozcvičovali rôznymi postojmi a pohybmi (kačka, hviezda), učili sa ponárať pod vodu (vodník). Každým dňom tréneri primerane zvyšovali nároky a môžeme konštatovať, že u väčšiny detí bolo vidieť pokroky. Deti sa naučili splývať na vode, tiež niektorí skúšali znakové ruky. Na konci plaveckého výcviku dostali tzv. „mokré diplomy“ za ich usilovnosť a plavecké výkony. Plavecký výcvik mal úspech, deti z neho mali radosť a dúfame, že naň budú dlho v dobrom spomínať.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik predškolákov.

  • MDŽ v ŠKD

    MDŽ v ŠKD

    V mesiaci marec máme viacero zaujímavých udalostí. Prvou a veľmi príjemnou je MDŽ. Tento sviatok sa oslavuje už zopár rokov a pripadá každoročne na 8. marca. Tento deň je oslavou všetkých žien, ich úspechov a dôležitosti pre tento svet. Ani my v ŠKD sme nezabudli a pre všetky mamičky, babičky, sestričky, kamarátky si všetky tri oddelenia pripravili krásne darčeky. Prvé oddelenie vyrobilo kytičky, ktorými potešili najmä mamičky. Druhé oddelenie vyrábalo kvety netradičnou technikou ako je maľovanie vreckom, maľovanie kávou a k ich tvoreniu dopomáhal aj penový papier, pri ktorom sa deti veľmi zabavili. Tretie oddelenie si pripravilo tulipánové pozdravy s básničkou. Veríme, že sa Vám naše výrobky páčili a budú na nejaký čas zdobiť aj vaše príbytky. Nič nepoteší viac ako darček od našich šikovných detí.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album MDŽ v ŠKD.

  • Beniakove Chynorany - školské kolo 2. stupeň ZŠ

    Beniakove Chynorany - školské kolo 2. stupeň ZŠ

    Dňa 01. 03. 2024  sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Beniakove Chynorany na 2.

    stupni. Recitátorky boli rozdelené do dvoch kategórií.

    Vyhodnotenie:

    2. kategória:

    poézia: 1. miesto: Karin Šatalová, 6.A

                  2. miesto: Martin Bujna, 5. B

                  3. miesto: Stella Maťavková, 5. B

                                    Karolína Kertésová, 5. A

    próza:  1. miesto: Lucia Božiková, 5. B

                 2. miesto: Monika Petreje, 6. A

    3. kategória:

    poézia: 1. miesto: Kristína Bezáková, 8. A

                 2. miesto: Tamara Šatalová, 7. A

    próza: 1. miesto: Karolína Maťavková, 9. A

                čestné uznanie: Sylvia Machovičová, 7. B

    Naši víťazi boli ocenení diplomom a vecnou cenou. Všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili,

    ďakujeme za krásny umelecký zážitok a tešíme sa na stretnutie v prednese poézie a prózy

    opäť o rok. Víťazky školského kola nás budú reprezentovať v okresnom kole, ktoré sa bude

    konať 26. marca v našej škole. Držíme im palce!

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Beniakove Chynorany - školské kolo 2. stupeň ZŠ.

  • Farebný týždeň v ZŠ

    Farebný týždeň v ZŠ

    Zima nemusí byť len fádna a bez farieb. Naši žiaci si ju oživili, a v týždni od 12. do 16. februára sa obliekli do veselých farieb. Každý deň sa v triedach stretli oblečení v určenej farbe. Okrem toho, že to bolo lahodiace oku, prejavili spolupatričnosť a zmysel pre kolektív. A zároveň sa popritom aj príjemne zabavili. 

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Farebný týždeň v ZŠ.

  • Dajme veciam druhú šancu - MŠ

    Dajme veciam druhú šancu - MŠ

    Materiály, to sú veci

    na výrobu mnohých vecí.

    Zo skla, z dreva, z papiera,

    z plastu a či železa.

    Postav auto, loď či hrad,

    poď sa aj ty s nimi hrať.

    Starým veciam šancu dáme,

    šťastné tváre pri tom máme.

    Viete, že staré a nepotrebné veci sa môžu zmeniť na niečo úžasné a že za darčeky nemusíte utratiť ani korunu? A tak aj v tomto školskom roku sa v našej materskej škole uskutočnila akcia s názvom Dajme veciam druhú šancu. Reálnu podobu dostalo mnoho dobrých nápadov, a tak chodby aj  triedy zdobia  húsenice, motýle, zajačiky, lode, hrady, roboty i búdky pre vtáčikov. Predškoláci  si vyrobili aj pocitový chodník. Nevyhadzujme zbytočne, miesto toho rozdávajme radosť a úsmev!

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Dajme veciam druhú šancu - MŠ.

  • Lyžiarsky kurz

    Lyžiarsky kurz

    V dňoch 05. – 09. 02. 2024 sa 35 žiakov 6. – 7. ročníka zúčastnilo lyžiarskeho kurzu v stredisku PARK SNOW  Donovaly. Pre väčšinu z nich to bol prvý kontakt s lyžovaním. Aj napriek slabším skúsenostiam s lyžovaním a nie úplne ideálnym poveternostným podmienkam sa všetkým podarilo osvojiť si základy tohto športu. Žiaci sa naučili používať viacero typov vlekov, sedačkovú aj kabínkovú lanovku. Deti si užili nielen lyžovanie, ale aj spoločenské večery v hoteli Vesel na Donovaloch, kde boli ubytovaní.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz.

  • Exkurzia do Serede a Trnavy

    Exkurzia do Serede a Trnavy

    Naši ôsmaci a deviataci sa 07. 02. 2024 vybrali na exkurziu do Serede. Navštívili Múzeum holokaustu, kde si pozreli krátke video o deportovaní ľudí do pracovných táborov, vypočuli si zaujímavý výklad a prezreli expozíciu múzea. Neskôr sa v Trnave zúčastnili predstavenia v anglickom jazyku s názvom United neighbours of London. Žiaci si počas predstavenia preverili svoje vedomosti z angličtiny.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do Serede a Trnavy.

  • Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko

    Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko

    Víťazky školského kola – Ninka Bezáková z 3. B a Lucka Božiková z 5. B postúpili do okresného kola. Hoci v okrese neobsadili prvé tri miesta, dievčatám aj tak ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko.

  • Valentín v ŠKD

    Valentín v ŠKD

    Tento týždeň sa aj v ŠKD niesol v duchu lásky, priateľstva, milých slov. Oslavovali sme sv. Valentína. Sviatok, ktorý sa stal aj na Slovensku veľmi obľúbeným a dodnes sa oslavuje 14. februára. Všetky tri oddelenia sa zapojili do vyrábania valentíniek. Prváci si pripravili  darčeky pre rodičov. Druháci si okrem vyrábania valentínskych prianí tento týždeň spestrili aj pečením srdiečkových medovníkov, ktoré krásne rozvoňali celé priestory ŠKD. Tretiaci sa dozvedeli viac o histórii tohto sviatku a vyskúšali si vyplniť aj osemsmerovku, ktorej riešením boli práve slová symbolizujúce Valentína. Všetky oddelenia boli šikovné, preto ich pani vychovávateľky aj sladko odmenili. Vďaka tomuto sviatku sme si aspoň pripomenuli, že láska je dôležitá, potrebná pre každého a treba ju prejavovať dennodenne.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentín v ŠKD.

strana: